1.3.2024
IstanPol Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılığa, Şiddete, Cinsel Tacize ve Saldırıya Karşı Politika Belgesi yürürlükte
"IstanPol Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılığa, Şiddete, Cinsel Tacize ve Saldırıya Karşı Politika Belgesi", 31.12.2024 tarihli ve 2024/01 no'lu Yönetim Kurulu Kararı ile yürülüğe girmiştir.
(Politika raporunun tamamını yukarıdan PDF formatında indirebilirsiniz)
KAPSAM
İşbu politika belgesiyle birlikte IstanPol kurum içi ve kurumsal bağ kurduğu araştırmacı ve akademisyen ağıyla yaptığı işler, ortak projeler ve paydaşı olduğu etkinlikler bağlamında bu politika belgesini uygulayacaktır. Belge içerisinde yer alan tanımlar, taahhütler ve sistem önerileri bu bağlamlarda geçerli olacak olup IstanPol’ün yapmakta olduğu ve yapacağı tüm iş birliklerini bağlayacaktır.
Bu belgeyle birlikte ortaya konan Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine referans veren uyarılar, kurallar ve düzenlemelerle birlikte IstanPol ekibi içi ve birlikte çalıştığı kişiler bu bağlamda katılımcı olarak varsayılmakta olup onları da bağlamaktadır.
AMAÇ
IstanPol bu belgeyle birlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini norm esas olarak kabul ettiğini beyan ve taahhüt eder. Bu belgeyle birlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini ve bu bağlamda oluşacak olan kurum içi ve kurumlar arası ortaklıklarda ortaya çıkabilecek olan durum ve durumları ele alacağı bağlamı ortaya koyarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği perspektifini esas alacağını beyan etmeyi amaçlar. Bu politika belgesiyle birlikte bu beyanını somut, uygulanabilir, tanımlı ve erişilebilir bir hale getirerek kamuoyuna ilan eder, bu ilanla birlikte alandaki genel duruşunu ifade etmeyi amaçlar.
DAYANAK
Bu belge başta Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına dayanmakla birlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği alanında uluslararası sözleşmeler ve ulus ötesi kurumların ortaya koyduğu yasal düzenlemelere dayanmaktadır. Bu bağlamda işbu politika belgesi BM Genel Kurulu tarafından 1979’da kabul edilen CEDAW (Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi), “ulusal kanun kapsamında ya da pratikte, sözleşme statüsüne bakılmaksızın” hali hazırda çalışan, iş sözleşmesi sona eren işçiler, stajyerler, gönüllüler, iş arayanlar, iş başvurusunda bulunanları korumak olarak tarif edilen amacıyla ILO 190 sözleşmesini ve Türkiye’nin de yakın zamana kadar imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesine dayanmaktadır.
İLKELER
IstanPol, çalışanları ve paydaşlarına eşitlikçi bir çalışma ortamı sunmayı taahhüt eder. Irk, etnik köken, ulusal aidiyet, din, dil, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet özellikleri, yaş, sağlık durumu, bedensel özellikler ve benzeri kriterlere dayalı ayrımcılığa karşı bir çalışma ortamı sunulması IstanPol’ün öncelikli sorumluluk alanlarındandır. IstanPol, eşitlikçi çalışma ortamının yanı sıra yürüttüğü araştırma ve politika yazım süreçlerinde de eşitlik ilkesini benimser; bu noktada olası çıkar çatışmalarını önleme konusunda şeffaf olmayı hedefler.