21.2.2020
ABD-Türkiye İlişkileri - Tam Bir Çöküşten Nasıl Kaçınılır?
ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki karşılıklı samimi ilişkiye rağmen, Türkiye-ABD ilişkilerindeki en çalkantılı dönemi gözlemliyoruz. Ortaklar arasında dönemsel fikir ayrılıkları doğal olsa da, zaman içinde bu tarz anlaşmazlıkların sıklığı ve yoğunluğu ciddi oranda arttı ve bu da müttefikler arasında temel güven sorunları yaratmaya başladı. Bu durumda, her iki taraf arasındaki ilişkinin dinamiğini anlamak zorunlu hale geldi.
Türkiye’nin Batı ile ilişkileri şu ana kadarki en düşük seviyesinde. Her ne kadar Türkiye geleneksel olarak Batı güvenlik altyapılarıyla iyi bir şekilde bütünlük sağlamış ve neredeyse yarım yüzyıldan uzun süredir Batı’nın oldukça güvenilir bir müttefiki olarak değerlendirilse de, Türkiye’nin Batı’nın güvenilir bir müttefiki olup olmadığını sorgulayan bir rapor ya da önde gelen gazetelerin ana sayfalarındaki bir manşet olmadan bir gün geçmiyor. Türkiye-ABD ilişkileri bu fırtınanın merkezinde. Başkanlar Trump ve Erdoğan arasındaki karşılıklı samimi ilişkiye rağmen, Türkiye-ABD ilişkilerindeki en çalkantılı dönemi gözlemliyoruz.
Her iki tarafın farklı yaklaştığı mevzuların artan sayısı ve karmaşıklığı, taraflar arasındaki ilişki dinamiklerini anlamayı zorunlu kılmaktadır. 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminin sonrasındaki gelişmeler, örneğin Türkiye’nin güvenlik ve savunma konularında Rusya ile yakınlaşması, 2018 yılının yaz aylarındaki gümrük vergisi savaşları, Türkiye’nin 2019 yılında F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı’ndan çıkarılması, ABD Kongresi’nde 1915 yılında gerçekleşen olayların Ermeni Soykırımı olarak tanınması ile ilgili yasa tasarısının tanınması ve son zamanlarda onaylanan 2020 Mali Yılı için ABD Ulusal Savunma Yetki Yasası’nda (NDAA) Türkiye ile ilgili alınacak önlemler bu mevcut analizin zamanlamasını ve değerini daha da ortaya koymaktadır. İkili ilişkilerin tarihinin kısa bir değerlendirmesinden sonra bu makale Türkiye ve ABD arasındaki ayrışmanın temel sebeplerine odaklanacak ve ilişkilerin daha da kötüleşmesini önlemek için özel politika önerilerinde bulunacaktır.